Найгостріший перець вирощений в Україні
Рекорд
Те, що більшість українців вважає гострим перцем – насправді дитяча страва в дієтичному харчуванні. Це як човник проти корабля або рибка проти кита. Для порівняння: пекучість звичайного соусу табаско становить 2500-5000 SHU, а пекучість найгострішого перцю в світі Carolina Reaper - 2200000 SHU. SHU - це одиниці пекучості за шкалою Сковілла, розробленої американським хіміком Вілбером Сковілля в 1912 році.
Гострими перці робить речовина капсаїцин. Шкала Сковілла заснована на органолептичному тестуванні екстрактів перцю, тобто, грубо кажучи, вона визначає у скільки разів треба розвести водою 1 мл спиртового екстракту перцю (капсаїцин розчиняється в спирті), щоб ваш язик перестало пекти. Капсикуми-чемпіони всіх останніх років - це гібриди, виведені на основі двох сортів: Trinidad Scorpion і Bhut Jolokia. Перші місця у світових змаганнях перців дістаються селекціонерам із США і Великобританії. І дуже приємно, що на їхньому тлі досягнення українця Василя Кобища в галузі вирощування капсикумів виглядає круто. Наш селекціонер виростив у Київському регіоні в закритому грунті перець пекучістю аж 1924242 SHU. Це плід трирічної роботи селекціонера по перехресному запиленню сортів Trinidad Scorpion Butch T, Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion 7Pod і Trinidad Scorpion Moruga Blend. Відмінною зовнішньої рисою українського чілі є форма класичного Trinidad Scorpion при розмірі в 1/10 від стандартного плоду. Як тільки Кобища переконається, що ці характеристики закріпилися – а для цього необхідно виростити ще кілька контрольних поколінь перцю - він зареєструє його як новий український сорт гострого перцю. Для найпекучішого сорту перцю в Україні у Василя Кобища є вже відповідна назва - «Сльоза козака».
Фотографии
https://www.rekord.ua/najgostrishij-perets-viroshchenij-v-ukrajini.html#sigProGalleria7cb17fa863